Alaprecept
Hozzávalók a tésztához: 4 tojás; 25 dkg cukor; 2 dl olaj; 2 dl narancslé; 30 dkg finomliszt; 1 cs sütőpor.
Elkészítés: A sütőt 200 c. fokra melegítjük. Minden hozzávalót kimérünk és kikészítjük. A tojásokat, a cukorral egy keverőtálban 2-3 perc alatt sűrű krémesre keverjük. Állandóan kevergetve hozzáadjuk az olajat és a gyümölcslét, majd a receptől függően a gyümölcslekvárt vagy a reszelt sárgarépát. A lisztet (csokireszeléket,daráltdiót, stb.) és a sütőport elvegyítjük, és gyorsan belekeverjük. A tésztát a sütőformába töltjük és a sütőben (alul, légkeverésnél 180 fok ) 40-45 percig (1/2 adagot 20-25 percig) sütjük. Végezzük el a sütőpróbát
Tanácsok: A formának csak az alját vajazzuk ki és szórjuk be zsemlemorzsával, hogy a tészta az oldalán felkúszhasson. A "sütőben alul" a több mint három betolósínnel rendelkező sütőknél "alulról a második sínt" jelenti. A sütési idő vége felé szúrjunk hurkapálcát vagy hústűt a süteménybe: ha marad rajta tészta amikor kihúzzuk, pár percig még tovább kell sütni a süteményt.
Sacher torta Hozzávalók: 4 tojáa; 25dkg cukor; 2 dl olaj; 2 dl narancslé; 30 dkg liszt; 4 e.k. kakaópor; 1 cs sütőpor; 30 dkg sárgabarack lekvár; 35 dkg tortabevonó ;13 dkg habtejszin. Elkészítés: Az alaprecept szerint a tojásokból ,cukorból,olajból,narancsléből, lisztből, és a sütőporból tortalapot sütünk. A süteményt vízszintesen két lapra vágjuk. Az alsólapot megkenjük a lekvár felével, rátesszük a tetejét és a tortát körös-körül vékonyan megkenjük lekvárral. A tortabevonót felaprítjuk. A tejszint egy kislábasban felforraljuk,levesszük a tűzről és feloldjuk benne a bevonót. Kicsit átkeverjük, kissé lehűtjük és bevonjuk vele a tortát.
Puncstorta Hozzávalók: 4 tojás; 25 dkg cukor; 2 dl olaj; 2 dl fehérbor;30 dkg liszt; 1 cs sütőpor; 5 e.k rum; 20 dkg narancslekvár (ha nincs sárgabaracklekvárral pótolható) 25 dkg porcukor; 4 e.k citromlé; 2 dkg kakópor Elkészítés: Az alaprecept szerint a tojásokból , cukorból, olajból, borból ,lisztből és a sütőporból tortalapot sütünk. A süteményt vízszintesen két lapra vágjuk. A rumot elkeverjük 8 e.k vízzel és mindkét lapot átitatjuk. Az alsólapot megkenjük lekvárral és rátesszük a tetejét. A porcukrot és a citromlevet kikeverjük és a 2/3-ad részével bevonjuk a tésztát. A maradék mázat elkeverjük a kakóporral és spirálisan a torta tetejére csurgatjuk. Egy éles késsel vonalakat húzunk a közepétől kifelé.
Pudingos-morzsás torta Hozzávalók : a tésztához:4 tojás,25 dkg cukor, 2 dl olaj 2 dl narancslé, 10 dkg darált mogyoró, 30 dkg liszt, 3 ek.kakaópor, 1 cs sütőpor A töltelékhez és a díszitéshez: 2 cs vanilia ízü pudingpor, 1 l tej, 2 ek cukor Elkészítés: A tésztahozzávalóiból az alaprecept szerint tortalapot sütünk. A tortalapot kanállal úgy kivájjuk ,hogy 2 cm vastag oldala és alja maradjon. A kivájt süteménydarabokat durvára szétmorzsoljuk és 5 evőkanálnyit félretezsünk a díszitéshez. A pudingot a tejjel és a cukorral a csomagoláson olvasható utasitás alapján elkészítjük, belekeverjük a süteménymorzsát és a tortalapba töltjük. Megszórjuk a maradék morzsával. A tortát 2 órára hűtőbe tesszük. Tipp:Aki gyümölcsesen szereti, csepegtessen le 1 üveg meggybefőttet vagy 2 doboz konzerv mandarint és keverje a morzsás masszába Elkészítési idő: 40 perc ; Sütési idő: 45 perc Hűtési idő : 2 óra |